HPS lámpa összeszerelése

A Egy kalap alatt wikiből

Egy nagy teljesítményű lámpa kellékei:égőtest, búra, foglalat, gyújtó, tekercs
Egy termesztő leégett rendszere.
|
Ez a káosz könnyen tűzhöz vezet
Ezeket a kopásokat mindenképp javítani cserélni kell.
Mindenképp cserélni kell a sérült részeket.

A helytelen összeszerelés könnyen tüzet vagy áramütést okozhat. Ha nem vagy tisztában az alapvető villanyszerelési ismeretekkel inkább vedd meg összeszerelve (Growshopban) vagy bízd szakemberre.

Az HPS(Nátriumgázos) és MH(fémhalogén) lámpákat hasonlóképpen kell összeszerelni, a leírás mind a két lámpára vonatkozik.

A nátrium lámpához a gyújtó és a foglalat közötti részhez nagyfeszültségű kábel kell, mert a lámpa begyújtásához 5KV szükséges, igaz ez csak pár másodpercig van, de a sima vezetéken átüthet. Érdemes mindenhol ezt használni. Minél közelebb legyen a foglalathoz a gyújtó (gyári lámpákban max 20 cm.)

A tekercset mindenképp érdemes beszerelni egy földelt fémdobozba( jól szellőzzön, akár ventilátort is lehet tenni rá), és az egészet falra szerelni, mert a földön jobban ki van téve a sérülésnek, ráfröccsenő víznek, és persze a termesztői helységen kívül elhelyezni, ezzel megszabadulva egy tetemes hőforrástól.

Vásárláskor érdemes minden hozzávalót, a gyújtót, foglalatot, tekercset, égőt is egy helyen venni, mivel más teljesítményű lámpákhoz más fajta alkatrészek is tartoznak, ezeket nem lehet csereberélni sem (250Wos HPS nem üzemeltethető 400Wos-hoz való tekercsel.) és a fémhalogén-HPS alkatrészei sem cserélgethetők, még akkor sem ha egyforma teljesítményű lámpához valók (400W HPS - 400W MH sem)

A lámpák üzemidejét órákban szokták megadni, egy idő után fényerősségük, hatékonyságuk csökken , ezért az izzót érdemes legalább 1 évente cserélni. Szerencsére ez a legolcsóbb az alkatrészek közül, a ballaszt elég sokáig bírja (5-10 év), de ha túl melegszik vagy túlságosan zúg cserélni kell azt is. Ha nincs rendesen hűtve az élettartama 30%-al csökkenhet.


A lámpa gyújtója az indítás után pár percig zizeghet.

Beüzemelés előtt az égőt meg kell törölni ablaktisztítóval vagy alkohollal / papírtörlővel, mert a rátapadt zsíros szennyeződések ráégnek és tönkretehetik.

Az ábrák elméletileg mind ugyan azt ábrázolják, csak más formában, valamelyiket csak sikerül megérteni.


Egy ábra a HPS vagy MH lámpa bekötéséhez, a fehér vezeték a test, a fekete a fázis(változhat!)
Így nézne ki az életben
Talán a legáttekinthetőbb ábra
Nagyfesz vezeték


linkek

{{#jskitcomments: title=HPS lámpa összeszerelése | path=/HPS lámpa összeszerelése | noscript=false }}

Személyes eszközök
Menü

{{#ifgroup:sysop|

}}