Palánta szakasz

A Egy kalap alatt wikiből

Tartalomjegyzék


Palánta szakasz

A palánta szakasz főleg a gyökerek fejlesztésével telik.
Még a seggén van a tojáshéj
Egy pálcikával és dróttal egy megnyúlt palánta megvédhető a dőléstől.

Ha a mag szárba szökkent immáron a palánta korba lépett. Ebben a szakaszban a legfontosabb dolga egy kiterjedt gyökérzet fejlesztése, eleinte ennek formálására fordítja energiái nagy részét, így a föld feletti növekedés nem lesz olyan látványos. Ha viszont kifejlődött egy akkora méretű gyökérzet, ami már képes ellátni a palántát a gyorsabb fejlődéshez szükséges tápanyagokkal, a növekedés üteme megugrik. Ez általában a 4-5 levélpárnál következik be, innentől a palánta átlépett a következő életszakaszába, a vegetációs szakaszba.


A földbe kerülés után a talajt pár napig nedvesen kell tartani, hogy a magonc összeszedje magát. Ezt vigyázva, például egy permetező flakon segítségével lehet megtenni anélkül, hogy a mag egy erősebb vízsugár miatt kimosódna. A föld legyen laza szerkezetű és mindig nedves, de ahogy a mag szárba szökken a túlöntözés komoly problémákat okozhat.

Mivel a túlöntözés súlyosabb problémát okoz mint a kiszáradás, egy kb 1-2 hetes csemeténél már inkább érdemes megvárni hogy kókadjon, -így biztosak lehetünk abban hogy szomjas - és csak aztán locsolni, mert az egyik leggyakoribb korai haláleset kiváltója a túlöntözés. Tehát ha valaki nem biztos a dolgában inkább locsoljon kevesebbet, és csak akkor locsoljon, ha a növény láthatóan szomjazik, ezt ugyanis könnyebben lehet korrigálni locsolással és vízpermetezéssel mint egy túllocsolt, tocsogó földet. A növények sokkal jobban hozzá vannak szokva a szárazsághoz mint az állandó nedvességhez. Épp ezért célszerű olyan konténert, cserepet választani amiből a felesleges víz könnyen elfolyhat és nem árt ha a földkeverék laza, jó víz áteresztő szerkezetű, így ugyan gyakrabban kell locsolni, de a talaj mindig levegős marad és állóvíz sem alakulhat ki. Ez az állóvíz a palántadőlés egyik kiváltója, ugyanis ha a talaj huzamosabb ideig nedves marad, az érzékeny száracskát megtámadják az állóvízben lábat vetett baktériumok ezzel a szár tövének rothadását, dőlését okozzák.

Egy másik fajta palántadőlés oka a megfelelő erősségű vagy hullámhosszú fény hiánya. Alacsony megvilágítás melett a palánta arra törekszik, hogy minél magasabbra kerülve fényt találjon, a szár rész ilyenkor extrém módon megnyúlhat. Mivel a megvilágítás ilyenkor egyébként is kevés az egészséges fejlődéshez, és erre még a szár nyúlása miatt bekövetkező dőlés is rá tehet, ez a folyamat elég káros következményekkel járhat, ha csak nincs mihamarabb korrigálva. Ehhez első lépésben a fényforrást kell erősebbre cserélni, a palántát pedig gy pálcikához drótozva megóvni a dőléstől. Később, ha már fejlődött néhány levélpár rajta, mélyebbre lehet ültetni hogy a megnyúlt szár egy része a föld alá kerülve gyökeret ereszthessen, de ha ez a korai palánta szakaszban történik a szár gyökerek eresztése helyett megrothadhat.

A korai szakaszban a növény pár hetes koráig még nevelhető fénycsövek alatt, sőt a nagy teljesítményű lámpáktól is érdemes még távolabb tartani őket (90-120cm), de persze résen kell lenni, ha nyúlásnak indulna a szár az azt jelenti hogy nem elegendő a fény mennyisége, közelebb kell tenni a lámpát, vagy cserélni kell egy erősebb fényforrásra (Lámpák kender termesztéshez). HPS alatt viszont előfordulhat hogy a palánta akkor is nyúlásnak ered, ha a lámpa eléggé közel van hozzá, ez a kék színtartomány hiányára vezethető vissza nem a kevés fényre. Fémhalogén lámpák és fénycsövek alatt sokkal kisebb lenne a nyúlás, a HPS-nek viszont nagyobb a fényereje, de ezt egy palánta még nem tudná hasznosítani sőt kifejezetten káros lehet, neki most megfelelő hullámhossztartományban sugárzott fotonok fontosabbak lennének. HPS alatt is simán fel lehet nevelni egy növényt csíráztatástól a szüretig, de észben kell tartani hogy a palánta nyúlása nem jelent feltétlenül fényhiányt, és nem kell közelebb tenni a lámpát, mert a palánta hamar megég vagy kiaszárad.

Az átültetések számát az okozott sokk miatt érdemes minél kevesebbre tervezni, ezért ha van rá lehetőség érdemes egyből abba a cserépbe ültetni, amibe a szüretet is megéri. 2-3 ültetést persze simán elvisel élete folyamán de visszavetheti a fejlődést egy kicsit, viszont az átültetés előnye az új, tiszta, kicsapódott tápanyagoktól mentes közeg, ami felér egy flush-al. Átültetés szempontjából hasznos lehet a préselt tőzegből készült cserép, ez egy idő után lebomlik és a gyökerek áthatolhatnak rajta.


1 hetes csemete
2 hetes csemeték
A klónokhoz hasonlóan a csemeték is jól elvannak fénycsövek alattA csemete kornak akkor van vége ,ha megindul a föld feletti részek látványosan gyors növekedése, ekkor kezdődik a vegetatív szakasz, a lombozat fejlődése.


Gyakori hibák

A túllocsolás vagy a túltáp tünetei rengeteg féle képpen jelentkezhetnek.
Elegendő fény hiányában a szár megnyúlik.  • A leggyakrabban fellépő probléma a túlöntözés. A szárbaszökkent palántáknak már nem kell folyton nedvesen tartani a földet, a gyökereiknek több levegőre van szüksége.
  • Korai tápozás. A csemetéket nem érdemes tápozni, sok termesztő megvárja míg a tápanyag hiány első jelei mutatkoznak és csak eztán kezdik el a trágyázást. A túltáp károsabb és nehezebb korrigálni mint az alultápozást.
  • A kevés fény, gyenge, nem megfelelő fényforrások miatt a csemeték szára nyúlásnak ered, ami a nehéz fejrész miatt eldől, a száracska megtörik, a tápanyagellátás megáll, és vége.
  • HPS alatt az említett nyúlást fényhiánynak lehet hinni, a túl közelre tett lámpa pedig szétégeti, megsüti vagy kiszáríthatja a piciket. Mivel a HPS közel van a talajhoz hamar kiszárítja azt, így gyakrabban kell öntözni. Ha viszont nagy cserepekben vannak, csak a talaj felső rétege szárad ki miközben alul nedves maradhat, emiatt könnyen túl lehet locsolni.


Több termős egyedet?

Milyen körülmények vezetnek nagyobb arányú termős vagy porzós egyedekhez? A táblázatot óvatosan kell kezelni, az információkat a http://www.Dutch-Passion.nl tulajdonosa tette közzé, és nyílván csak hozzávetőlegesen lehet figyelembe venni. Avagy nem szentírás. A talaj nitrogén/kálium tartalma az első két hétre vonatkozik.


Ennyit ér:
path=/Palánta szakasz| imageurl=http://egykalapalatt.info/rate |imagesize=13x18}}


{{#jskitcomments: title=palantaszakasz | path=/palantaszakasz | noscript=false }}

Személyes eszközök
Menü

{{#ifgroup:sysop|

}}